Hemmets perfekta temperaturer

Den perfekta temperaturen för varje rum i huset

Vi tillbringar alla så mycket tid ”i vår sovsal” som möjligt – att ringa videosamtal med vänner, att äntligen ta itu med de långa försenade sysslorna eller att arbeta hemifrån. Då blir det naturligtvis extra viktigt att korrekt reglera temperaturen i varje rum. På det här sättet undviker du till exempel att vara lite för kylig i soffan för att slappna av helt eller, omvänt, hotar att dunka vid ditt tillfälliga skrivbord i sovrummet. Vilken temperatur som är ”idealisk” skiljer sig uppenbarligen för alla. Ändå finns det några användbara riktlinjer för den optimala temperaturen i varje rum att skapa. Vi listar dem åt dig.

Den bästa rumstemperaturen

Den ”bästa rumstemperaturen för alla” finns inte, men det finns riktvärden som hjälper dig att ha ett bekvämt hem. En temperatur mellan 20 och 23 grader är det gyllene medelvärdet. För att välja det värde som passar dig bäst från den temperaturzonen måste du fråga dig själv hur aktiv du är i huset. Om du gillar att tillbringa långa timmar i stolen är en något högre temperatur trevligare. Om du å andra sidan är någon som inte kan sitta stilla och som fortfarande går på träningscykeln på kvällen, rengör vardagsrummet omsorgsfullt eller viker tvätten, kan uppvärmningen bli lite lägre.

Den perfekta temperaturen: beroende på rummet!

Inte bara invånarna påverkar vad en trevlig temperatur är; den typ av rum också spelar en viktig roll. Inte alla rum måste vara lika varma för att känna sig bekväma.

  • Den vardagsrummet är den plats där du kan koppla av, titta på TV eller knäpper på den bärbara datorn. De flesta tycker att 21 grader är perfekta för detta utrymme.
  • I köket behöver inte värmas så ljust. Eftersom ånga rinner ut från dina krukor, värme kommer ut ur ugnen och du ofta är upptagen med att tvätta disk eller skära grönsaker, är en temperatur på 19 grader optimal.
  • Du bör inte heller värma sovrummet för mycket, för det kommer inte att gynna din sömn. Det är bäst att välja en temperatur som ligger någonstans mellan 15 och 17 grader.
  • Den badrum kan vara lite varmare – cirka 24 grader. Men se till att du bara låter temperaturen stiga när du faktiskt använder rummet! Att ta en dusch eller redo tar inte så lång tid, och när du är klar med det bör badrummet kännas lite svalt igen.

Och miljön?

Din egen komfort är naturligtvis viktig, för att sitta i salongen skakar är allt annat än mysigt. Förlorar dock inte miljön! Genom att vrida uppvärmning ner en grad så tjämar du snabbt 8% energi – och ändå temperaturskillnaden är så liten att man knappt kommer att märka det.

Kontakta oss om du är intresserad av bergvärme i Göteborg.