Hur funkar värmepumpen?

Att skruva ner din energiförbrukning är inte längre en onödig lyx, och vi vill alla värma oss mer hållbart. Att köpa en värmepump är ett bra drag, särskilt om du kombinerar den med din pålitliga värmepanna. Du sparar mycket energi med det, medan du inte behöver offra komfort. Hur är det möjligt?

Uppvärmning med en värmepump

En värmepump utvinner värme från dess omedelbara miljö. Beroende på källa (jord, luft eller grundvatten) finns det olika typer av värmepumpar att välja mellan:

  • Luft / luftvärmepump: denna typ av pump drar värme från utomhusluften och blåser den in i huset när den värms upp.
  • Luft / vattenvärmepump: denna pump extraherar också värme från utomhusluften, men överför sedan (ökat) värmen till värmevattnet.
  • Vatten / vattenvärmepump: denna typ av värmepump används sällan i privata hem. Den behöver en sjö eller en flod i närheten för att pumpa vatten från. Pumpen fångar upp värmen från vattnet och släpper ut det kalla vattnet tillbaka till sjön eller floden efter användning.
  • Jord / vattenvärmepump: denna typ av värmepump, även känd som en geotermisk värmepump, involverar ett underjordiskt rörledningsnät. En vätska som utvinner värme från marken flödar genom dessa rör – som de sedan överför till värmevattnet i hemmet. Du kan välja mellan ett horisontellt rörnätverk (perfekt om trädgården är tillräckligt stor) eller ett vertikalt rörnätverk (via en djup borrning).

Oavsett typ av värmepump innehåller den en vätska för att överföra värme från källan till pumpen. Pumpen driver upp värmen och överför den till värmekretsen (tänk på radiatorer eller golvvärme) via en värmeväxlare.

Hur fungerar en värmepump?

Den driften av en värmepump bygger på fyra delar.

Förångare: extraherar värmen från vätskan genom indunstning.
Kompressor: komprimerar ångan och höjer således temperaturen.
Kondensator: genom en kylvätska kondenseras ångan och avger värme till värmesystemet.
Släppventil: den kondenserade vätskan återgår till pumpsystemet.

Uppvärmning med värmepump? Vad sägs om hybridvärme …

Vi behöver inte berätta för dig att det krävs en betydande investering att köpa en värmepump. Det finns emellertid betydande prisskillnader mellan värmepumpsystemen. Till exempel är luft / vatten värmepumpar billigare än jord / vatten värmepumpar. Men se upp, om det verkligen är kallt ute är en luft / vatten-värmepumps effektivitet ganska låg och en extra värmekälla kommer till nytta.

Visste du att du kan kombinera en värmepump med en värmepanna? Om du vill snabbt minska energiförbrukningen och utsläpp i ditt befintliga hem, och grundlig energirenovering är inte ekonomiskt försvarbart, då en hybrid uppvärmning är en bra idé. Att värma ditt hem på detta sätt erbjuder inget annat än fördelar: det är miljövänligt och du måste investera mycket mindre. Det kommer inte att överraska dig att sex av tio svenskar tror på en sådan energimix för att värma upp sitt hem? Vi installerar din bergvärme och kan se till så att du får en värmepump som kommer att passa för dina förhållanden. Vi är verksamma i och runt Stockholm, kontakta oss vid frågor!