Kombinera golvvärme och värmepumpar

Vi kombinerar ofta geotermiska värmepumpar med golvvärme. Vi har två mycket goda skäl till detta.

Ekonomisk uppvärmning vid låg temperatur

En geotermisk värmepump levererar värmevatten vid låg temperatur. Det är exakt vad ett golvvärmesystem behöver. Den direkta konsekvensen är att du kan värma mycket ekonomiskt. Med en sådan kombination kan du spara 25 till 45% på din energiräkning. Hur är det möjligt? Förbrukningen av en värmepump beror på temperaturskillnaden mellan värmekällan och värmeleveranssystemet. Eftersom både värmepumpen och golvvärmen har låg temperatur, är denna förbrukning låg och du kan tala om hög effektivitet.

Fördelarna med golvvärme blir helt tydliga i kombination med geotermisk energi. De två bildar en match som gjorts i himlen.

Tack vare den jämna värmefördelningen behöver du inte ställa in termostaten så hög. Du kan säkert programmera den 3 ° C lägre och fortfarande uppleva en mycket trevlig vindkylning. Detta är en stor skillnad med traditionella radiatorer, som – särskilt i större rum – orsakar mer temperatursvängningar. Slutligen: du njuter av en trevlig inomhustemperatur, använder mindre energi och ser din energiräkning falla.

Passiv kylning är perfekt möjligt

Ovan talade vi om uppvärmning, men ett golvvärmesystem kan också perfekt kyla ett hem eller en kommersiell byggnad. En av de absoluta fördelarna med en geotermisk värmepump är passiv kylning . Temperaturen på glykolmedlet i rören (cirka 15 ° C på sommaren) levereras till värmevattnet. För detta behöver värmepumpen inte gå, bara cirkulationspumpen fungerar. Det är därför vi talar om passiv kylning och det är därför detta också är ett energieffektivt sätt att kyla. Med passiv kylning håller du det trevligt och friskt på sommaren utan behov av en dyr och energikrävande luftkonditioneringsapparat.