Spara energi hemma

Mindre kostnader och utsläpp.
Att spara energi är inte bara bra för dig. Du har mindre energikostnader, men släpper också ut mindre utsläpp. Detta sparar kostnader och miljö. Det finns många enkla och effektiva saker du kan göra för att spara energi. Här är en lista med nio tips.

Undvik passiv elförbrukning

Enligt en amerikansk studie förbrukar en elektronisk enhet 76% av sin energi medans den inte ens används. Men hur kan du se om en enhet fortfarande förbrukar ström? På vissa enheter är detta lätt att se, till exempel ljuset på TV: n när det är i vänteläge. Eller telefonladdaren som känns varm i uttaget, utan en telefon på den. En TV kan ha 350 kronor på elräkningen per år som kommer ifrån när den inte ens används. Det finns enkla sätt att stoppa detta. Koppla till exempel bort nätkabeln när du inte använder enheten. Eller stäng av enheten verkligen, så inte i vänteläge. Ett annat enkelt sätt är en strömremsa med en strömbrytare. Detta stänger av strömmen från flera enheter samtidigt.

Byt ut lampor för LED-belysning

Även om glödlampan eller halogenlampan fortfarande fungerar bra är det smart att byta ut den. Inköpspriset för en LED-lampa är högre, men det är lätt att återta. En LED-lampa är 86% mer ekonomisk än en glödlampa och 76% mer ekonomisk än en halogenlampa. Dessutom håller en LED-lampa mycket längre, upp till 10 gånger längre än en glödlampa. Det betyder att du inte alltid behöver köpa en ny lampa och därmed spara både din plånbok och miljön. LED-lampor finns i alla former, storlekar och nyanser, så det finns alltid en som passar dig. Stäng av ljuset när du lämnar rummet.

Använd energieffektiva apparater

Om en hushållsapparat behöver ersättas, köp en energieffektiv variant. Enhetens förbrukning kan identifieras av det obligatoriska energimärket. Numera väljer du A +++. Det är ofta felaktigt att A + är en energieffektiv enhet. Detta är till och med den sista etiketten på marknaden för tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp och frysar. Ekonomiska enheter är dyrare än de mindre ekonomiska varianterna, men du tjänar tillbaka skillnaden i energiförbrukning. Du kan också spara energi genom att uppmärksamma användningen. På sommaren, torka dina kläder på en klädställning i stället för i torktumlaren.

Stäng sprickor och sprickor

När utkastet i ditt hus inte känner dig bekväm. Du är ofta benägen att skruva upp värmningen. Du kommer naturligtvis att använda mer energi som resultat, men ditt hus känner fortfarande inte trevligt på grund av utkastet. Det som därför fungerar bättre är att stänga sprickor och sprickor i ditt hem. Enkla sätt är att använda dragremsor på fönster och dörrar. Ibland uppstår sprickor över tiden vid en ram, som kan åtgärdas genom att täta den stängd.

Isolera

När det inte finns fler drag i ditt hus kan du fortfarande tappa värmen i ditt hus på vintern när det inte är ordentligt isolerat. Exempel på isolering är takisolering, hålrumsväggsisolering och golvisolering. En subvention har gjorts tillgänglig för dessa typer av isolering. Ett annat sätt att isolera är dubbelglas, som håller värmen in och kallt ute.

Installera en programmerbar termostat

Du kan spara energi med en smart termostat. Du kan programmera i förväg när värmen slås på och av igen. Så du kan aldrig glömma att stänga av din uppvärmning. En smart termostat gör det ofta möjligt att ge inblick i konsumtion och du kan styra din värme på distans. Du kan också överväga att sätta upp värmen en grad kylare och ta på en tröja, vilket också sparar energi.

Värmepump

En värmepump är ett hållbart alternativ till en gaspanna för att värma ditt hem. En värmepump fungerar inte på gas utan på el och använder smart värme som redan finns i en källa. Denna värme används som energi för att generera ännu mer värme. Det är smart, eftersom det sparar el! Det finns olika typer av källor som kan användas: utomhusluft, vattenkälla eller geotermisk energi. Vi hjälper dig att installera din bergvärme i Göteborg.

Använd mindre vatten

När du använder mindre vatten sänker du din vattenräkning. När du använder mindre varmt vatten sänker du också energiräkningen (gas eller el vid värmepump). Dina besparingar blir då dubbla. Du kan spara varmt vatten med ett energieffektivt duschhuvud, men också genom att ta kortare eller mindre frekvent dusch. Du kan också spara energi genom att sänka temperaturen. Detta kan göras genom blandkranen, men också på själva gaspannan / värmepumpen. Du kan spara annat vatten genom att köpa en energieffektiv diskmaskin eller tvättmaskin och använda den effektivt. Slå inte på enheterna förrän de är fulla och undvik tvätt oftare.

Energileverantör

Var uppmärksam på energileverantörens priser. Detta påverkar inte energiförbrukningen, utan vad du betalar varje månad. Med ditt val av energileverantör har du dessutom påverkan på vilken typ av el du får. Inte alla energileverantörer levererar hållbart genererad el. När du väljer en grön energileverantör minskar efterfrågan på kol- och kärnkraftverk. När det inte längre finns någon efterfrågan på grå el stängs de förorenande kraftstationerna så småningom. Ja, det händer inte över en natt, men med ditt val av leverantör har du inflytande på efterfrågesidan på marknaden.